TIETOA

NIVELLIIKKUVUUS JA NIVELMOBILISAATIO

Ihmisen kehossa, jokaisen kahden luun välinen liitos on nivel. Niveltyyppejä on useita erilaisia. Hoitoalan ammattilaiset puhuvat niveltason toimintahäiriöstä, silloin, kun nivelessä on liikkeen rajoitusta tai liiallista liikkuvuutta. Nivelen liikerajoittuneisuus aiheuttaa usein kivun tunnetta. Toimintahäiriöt nivelissä voivat myös säteillä kipua myös muualle kehoon.

Silloin kun jokin liike on rajoittunutta nivelen toimintahäiriön vuoksi, lisätään liikkuvuutta nivelmobilisaatiolla. Mobilisointi on kevyempää käsittelyä kuin manipulaatio (jota tekevät esimerkiksi osteoapaatit ja kiropraktikot). Mobilisaatiolla pyritään palauttamaan nivelen normaali toiminta, eli normaalia liukua luiden välillä.

PERINTEINEN HIERONTA, URHEILUHIERONTA, FASCIAKÄSITTELYT

Hoitotilanteessa asiakas tuskin huomaa urheiluhieronnan ja perinteisen hieronnan eroja. Pehmytkudoskäsittelyn näkökulmasta kyse on siitä, että alan ammattilainen osaa valita kullekin asiakkaalle ja tilanteelle oikeanlaiset tekniikat. Urheiluhieronta ei ole voimakkuudeltaan yhtään sen kovempaa kuin perinteinen hieronta, kuten monesti luullaan.

Suurin ero urheiluhieronnan ja perinteisen hieronnan välillä on se, että hyvän urheiluhierojan pitäisi ymmärtää ja osata soveltaa hoitojaan urheilijan arkea mukaillen (harjoitus-/kilpailukausi, lepopäivä, palautuminen, rasituksen määrä jne.). Urheiluhierojan tärkein tehtävä on osaltaan auttaa urheilijaa parhaaseen mahdolliseen suoritukseen ja fyysiseen (sekä psyykkiseen) kuntoon.

Eri kehonosat yhdistyvät toisiinsa fascioiden kautta. Fascia on lihaskalvo lihasten ja muiden pehmytkudosten ympärillä. Fasican normaalin liikkeen loppuminen aiheuttaa monia ongelmia, jotka voivat esiintyä kipuna tai huonona liikkuvuutena. Fascioiden ollessa tiukkoja tai fascioiden välisen liikkeen vähentyessä lihasten toiminta heikkenee ja nivelen liikkuvuus rajoittuu. Fasciakäsittely eroaa paljonkin hieronnan tekniikoista. Se on venytyshierontatyyppistä käsittelyä, jossa käytetään painetta ja venytystä stimuloimaan kudoksia ja rikkomaan kiinnikkeitä. Fascia-käsittelyllä pyritään palauttamaan normaali toiminta kalvoihin. Fasciakäsittelyssä käytetään apuna hyväksi asiakkaan omaa. luonnollista aktiivista liikettä.

Jos sinulla heräsi kysymyksiä, niin kerromme mielellämme lisää !